Кодекс понашања

На састанку Катедре одржаном 01.02.2010. године, Катедра доноси

КОДЕКС ПОНАШАЊА СТУДЕНАТА

КОДЕКС – значи правило.
Правила служе зато да помогну људима да живе једноставније.
У свему што људи раде постоје правила :
– у саобраћају
– у писању
– у исхрани, облачењу, понашању.
Ако их поштујете и живот на факултету, биће вам лакши и пријатнији.

ВИ  КОЈИ ЗНАТЕ ДА СЕ ПОДСЕТИТЕ!!!

1. На час долазите 5 минута пре почетка часа. Тако ћете сви бити смирени и сконцетрисани и искористити свих датих 45 минута да усвојите знање по које сте и дошли. Можда Вам се чини невероватним АЛИ ТО ЈЕ ЗАИСТА КОРИСНО.

2. Као и у свему осталом, и за време часа најважније је да поштујете СЕБЕ. Захтевајте од студената-колега да ћуте и слушају током предавања. То је минимум уважавања које дугујете себи и другима.

3. Дозвољено је да у великим количинама употребљавате речи : МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ. У КОМБИНАЦИЈИ СА ЉУБАЗНИМ ОСМЕХОМ ПРЕД ВАМА СУ НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ. Пробајте! Успех је загарантован.

4. И када сте замишљени или забринути, не заборавите да својим колегама, професорима, асистентима, сарадницима одговорите на  поздрав : “ ДОБАР ДАН “, “ ДОВИÐЕЊА “. Њих ће обрадовати, а Вас неће оштетити.

5. На часу искључите мобилни телефон. Он је ваша приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ВАШЕ не може бити важније од ЊИХОВОГ.

6. Према факултетској опреми и  инвентару имајте домаћински однос, ЈЕР ФАКУЛТЕТ НАМ ЈЕ ДРУГА КУЋА.

7. Изненадите своје колеге и сваки неспоразум решите тако што ћемо ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИТЕ ТО ШТО СТЕ РАЗЛИЧИТИ. Било би досадно да сте сви исто паметни и исто лепи. Будите оригинални, али не на рачун колеге поред себе.

8. Искажите своје мишљење или незадовољство јасно и гласно МЕДЈУСОБНИМ разговором, БИРАНИМ речима. Тако ћете једноставно решити сваки неспоразум са колегама, наставницима. МЕЂУСОБНА КОМУНИКАЦИЈА ЈЕ ЈАКО ВАЖНА ЗА РАЗЈАШЊАВАЊЕ НЕРАЗЈАШЊЕНИХ СИТУАЦИЈА.

9. ЗАХТЕВАЈТЕ од свих безусловно, ГЛАСНО И ЈАСНО, без сукоба – да пушењем не угрожавају ваше здравље, ако су већ одлучили да угрозе своје. То је ЊИХОВ избор. НИКО НЕМА ПРАВА ДА УГРОЖАВА ВАС.

10. ХИГИЈЕНА – Сви студенти су у обавези да воде рачуна о личној хигијени.

11. ИЗГЛЕД СТУДЕНАТА

Одећа коју носите јасно говори о нашој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован, али и добар пример осталима.

Приликом доласка на факултет, студенти су дужни да поштују одређене норме и правила облачења. Факултет види сваког студента као примерног представника академске заједнице у очима јавности. Управо због тога, изглед треба да буде у складу са општеприхваћеним професионалним и академским стандардима.

У вези са тим, Катедра моли студенте да прилагоде свој изглед приликом доласка на наставу ,уважавајући следеће:

Молимо студенткиње да:

  • Прилагоде дужину сукње границама доброг укуса;
  • Такође да прилагоде дубину деколтеа;
  • Мајице на брателе, као ни мајице које не покривају стомак не приличе представнику академске заједнице током наставе и боравка на факултету;
  • Спортска одећа (тренерка, шорцеви) није одећа за наставу и боравак на факултету;
  • Дискретна шминка (избегавање шминке јаких и неприродних боја), чиста и уредна фризура, пристојна дужина ноктију и дискретан лак, као и умерен накит одражава укус и пристојност студенткиње;
  • Представнику академске заједнице није примерено ношење наочара за сунце и качкета током наставе и боравка на факултету

Молимо студенте да:

  • Рукави кошуља и мајица прекривају рамена, као и да бермуде буду испод колена;
  • Студент са уредно подшишаном фризуром као и уредно обријан студент дају леп пример осталим представницима академске заједнице;
  • Представнику академске заједнице није примерено ношење наочара за сунце и качкета током наставе и боравка на факултету
  • Спортска одећа (тренерка, шорцеви) није одећа за наставу на Медицинском факултету.

12. Придржавајући се ових правила закључићете да НИЈЕ ТАЧНО да “НИЈЕ ТЕШКО БИТИ ФИН“. ТЕШКО ЈЕ, а није ни нарочито забавно. АЛИ ЈЕДНО ЈЕ СИГУРНО:

ВЕОМА ЈЕ УГОДНО И ПРИЈАТНО И ДОПРИНОСИ ДА О СЕБИ МИСЛИМО КАО ИСТИНСКИ ЦИВИЛИЗОВАНИМ БИЋИМА.

Овај Кодекс почиње да се примењује од 01.02.2010.године.

КАТЕДРА ЗА ФАРМАКОЛОГИЈУ, ТОКСИКОЛОГИЈУ И КЛИНИЧКУ ФАРМАКОЛОГИЈУ